Blogg

Blogg

Fysisk prestation

YogaPosted by Ehlin Mellegård 07 Dec, 2017 10:24
Ibland vet jag inte riktigt hur jag ska förhålla mig till yogan och den fysiska aspekten med prestationskrav som uppstår. Jag upplever att oavsett om man inom den västerländska yogavärlden vill framhäva den filosofiska aspekten så är det fortfarande den fysiska som står på framkant och lyser med sin styrka. De flesta yogisarna som syns i media är de som är mest starka och vältränade. Den där kroppen du sällan får av att enbart praktisera yoga utan snarare behöver en hel del gymträning för.

Yogan har egentligen aldrig vart så mycket prestation för mig. Snarare tvärtom. Jag har velat komma till en plats där jag kan komma bort från värderingar och prestation. Sen tycker jag om den mer fysiska delen av yoga och jag tycker det är skoj med lite utmaningar och upplevelsen av vad min kropp faktiskt kan utföra och klara av. Men det är sällan jag sätter upp mål inom yogan, att nu ska jag träna för att klara av den där specifika positionen. Det är pga att jag inte gör det som yogan i slutändan har blivit min långvariga följeslagare.

Jag hade min period av dedikerad praktik när jag tränade luftakrobatik. Under tre år la jag ner all min träning på att utvecklas som trapesista. Jag behövde bygga styrka, upprätthålla styrkan och lära mig nya mer avancerade tricks. Det var superskoj och jag har aldrig känt mig så stark i kroppen och känt mig stolt över min prestation. Vill du se mitt sista uppträdande kan du kolla här :) https://www.youtube.com/watch?v=Pzon5GG_09w

Men i slutändan stannade det just där, vid det fysiska. Det som yogan har gett mig bortom det fysiska fick jag inte med på samma sätt. Jag ville inte behöva vara ”tvungen” att upprätthålla den styrkan jag hade för att kunna stanna kvar på den nivå jag hamnat på. Yogan kom åter igen in i mitt liv och nu för att stanna. Däremot med en ny fysisk förutsättning än vad jag tidigare haft. Och med det en ny upplevelse av vad yogan är för mig idag. Min praktik är mer fysisk och det finns en viss strävan inom mig att klara av vissa positioner. Fast jag vill också bara vara. Jag tycker om känslan av att min kropp är stark och vital men jag är inget träningsfreak. Det är också viktigt för mig med måtta, att bara kunna vila och inte behöva upprätthålla en stark fysisk praktik. För mig är ändå det prestationslösa en viktig del av yogan och att jag inte praktiserar för att aktivt komma någonstans. Det som kommer det kommer.